Przepis na szybkie gofry dla domowych łasuchów. Dawno temu znaleziony w sieci. Lekko urozmaicony i łatwy do zapamiętania.
Składniki:
- 2 szklanki mąki (ja używam szymanowskiej)
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki cukry
- 1 łyżeczka proszku dopieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Mąkę, mleko, żółtka i resztę składników dokładnie wymieszać. Oddzielone od żółtek białka ubić na sztywną pianę i dodać do wcześniej wymieszanej masy. Nakładać na gofrownicę i gotowe.
Przepis dodatkowo można urozmaicić dodając do niego kakao lub esencje pomarańczową.
Pamiętaj! Ciasto na gofrownicy musi zajmować około 2/3 formy - w trakcie pieczenia ciasto urośnie na całą jej powierzchnię. Inaczej nadwyżka wyjdzie bokiem ;) By gofry były chrupkie trzeba je dłużej piec - ale nie spalić ;)
Żródło zdjęcia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za podzielenie się Twoją opinią.
Zapraszam ponownie :)
Ps. Komentarze ze spamem są usuwane.
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.